Το ΚΑΡ κάνει….. τουρισμό!!!!

Δύο από τα «απωθημένα» πολλών ανθρώπων, πόσο μάλλον των εν δυνάμει αθλητικών δημοσιογράφων είναι να παρακολουθήσουν έναν αγώνα στο εξωτερικό αλλά και να επισκεφτούν από κοντά κάποια από τα πιο φημισμένα γήπεδα της Ευρώπης… Αυτά τα απωθημένα, ο καθηγητής του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, κ. Γιάννης Δάρας, κατάφερε να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές του ΚΑΡ να τα σβήσουν από τη λίστα, οργανώνοντας ένα ταξίδι στην Αγγλία, και πιο συγκεκριμένα στο Μάντσεστερ και στο Λίβερπουλ. Αθλητικός τουρισμός λοιπόν, και η αναχώρηση ορίστηκε για τις 20 Απριλίου. Προορισμός μας το βροχερό Μάντσεστερ, φυσικά έχοντας συνοδό τον διοργανωτή του ταξιδιού, Γιάννη Δάρα.

Μετά από ένα αρκετά κουραστικό ταξίδι και φτάνοντας στο ξενοδοχείο, η υπερένταση κι ο ενθουσιασμός, δεν μας άφησαν να ξεκουραστούμε, κι αφού βολευτήκαμε στα δωμάτια, αμέσως, όλοι μαζί παρέα, φύγαμε για βόλτα και φαΐ! Οι κλασικές αγγλικές παμπ… ηρέμησαν την πείνα μας, αλλά και τη δίψα μας, καθώς ποιος μπορεί να μη πιει μπύρα? Ένα τραπέζι, όλοι χαμογελαστοί, κλασικοί φωνακλάδες Έλληνες, να προσπαθούμε να οργανωθούμε για την επόμενη ημέρα! Στο πρόγραμμα, ήταν η επίσκεψη στο Old Trafford. Πρωί-πρωί του Σαββάτου, πήραμε το τραμ και μόλις δέκα λεπτά αργότερα, η έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχιζε να φαίνεται. Το συναίσθημα που σε καταβάλει τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι θα βρεθείς σε αυτό το επιβλητικό γήπεδο, δυστυχώς δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις… Η κύρια είσοδος του γηπέδου, είναι όλη από γυαλί, ενώ η επιγραφή “MANCHESTER UNITED” κοσμεί την πρόσοψη. Φυσικά, στο περιβάλλοντα χώρο, ξεχωρίζουν τα αγάλματα των τριών θρύλων της ομάδας, και αναφέρομαι στον Τζορτζ Μπεστ, στον Ντένις Λόου και στον Μπόμπι Τσάρλτον. Μπαίνοντας στο γήπεδο, φυσικά έχεις τη δυνατότητα να περιηγηθείς στο Μουσείο της ομάδας, όπου μπορείς να μάθεις, μέσα από αντικείμενα, διάφορα δημοσιεύματα αλλά και εικόνες και φωτογραφίες, την ιστορία της Μάντσεστερ. Καμία αίθουσα όμως δεν είναι πιο επιβλητική από την αίθουσα όπου εκθέτονται τα τρόπαια της ομάδας, τα οποία είναι πραγματικά αμέτρητα! Η εμπειρία όμως του να βρίσκεσαι στις κερκίδες του «Θεάτρου των Ονείρων» είναι ανεκτίμητη…  Το μόνο που κατάφερε να μας στεναχωρήσει λίγο ήταν το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να δούμε τα αποδυτήρια του επιβλητικού αυτού γηπέδου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, σειρά είχε η φετινή Πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτυ, και το Etihad Stadium! Λεωφορείο για μεταφορικό μέσο αυτή τη φορά, και ένα τεταρτάκι αργότερα, ήμασταν έξω από το γήπεδο.  Πρώτη σκέψη, ότι είναι σαφώς πιο παλιό και «αφημένο» σε σχέση με την έδρα της συμπολίτισσας Γιουνάιτεντ, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο! Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να μπούμε μέσα γιατί ήταν κλειστό, αλλά και μόνο οι φωτογραφίες στην κύρια είσοδο του γηπέδου, μας έφταναν!
Την Τρίτη ημέρα, την περάσαμε στο Λίβερπουλ, εκεί όπου ζήσαμε μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αγώνα μέσα στο Άνφιλντ! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή… Φτάνοντας στο Λίβερπουλ, πρώτη στάση ήταν το γήπεδο της Λίβερπουλ, και μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι και τα αποδυτήρια! Όλα ήταν έτοιμα για τον απογευματινό αγώνα εναντίον στην Γουεστ Μπρομ. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μάλιστα, είχαμε και την ευκαιρία να αγγίξουμε τη πασίγνωστη ταμπέλα με το σήμα της ομάδας και τη φράση “THIS IS ANFIELD”. Όπως μας εξήγησαν, η πινακίδα έχει τοποθετηθεί πάνω από τις σκάλες που οδηγούν από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο, με σκοπό να «τρομάζει» τους αντιπάλους. Σε καμία περίπτωση, το γήπεδο αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με το Ολντ Τράφορντ, είτε σε μέγεθος είτε σε χλιδή, όπως και η ατμόσφαιρα του είναι διαφορετική. Πρόκειται για ένα τόσο ιστορικό γήπεδο που σε «αιχμαλωτίζει».  Συγκίνηση, αυτό είναι το κύριο συναίσθημα ενός επισκέπτη του ‘Ανφιλντ.
Ωστόσο το Λίβερπουλ, δεν είναι γνωστό μόνο για την ομώνυμη ομάδα αλλά είναι και  για τους Βeatles!

 

Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο θρυλικό συγκρότημα είναι πραγματικά εκπληκτικό! Βιώνεις την πορεία του κάθε μέλους ξεχωριστά, από την παιδική ηλικία, τα όνειρα τους, την πρώτη τους ενασχόληση με τη μουσική, τη δημιουργία τους, μέχρι και τη διάλυση τους. Είναι σαν να βρίσκεσαι κι εσύ στην Αγγλία του 1960 και να βλέπεις τον Τζον Λένον, τον Πολ Μακάρτνεϊ, τον Τζων Χάρισον και τον Ρίγκο Σταρ να ηχογραφούν, να τραγουδούν, να φωτογραφίζονται και να παρακολουθείς την καθημερινότητα τους! Με ομοιώματα όχι μόνο των τεσσάρων αλλά ακόμα και γνωστών δρόμων της Αγγλίας όπου βρίσκονταν οι παμπ που εμφανίζονταν, αλλά και πραγματικά συμβόλαια με τις υπογραφές τους, ηχητικά ντοκουμέντα και προσωπικά αντικείμενα τους, όπως κουστούμια και φυσικά τα χαρακτηριστικά γυαλιά του Τζον Λένον. Μία μοναδική εμπειρία που όποιος βρεθεί στο Λίβερπουλ δεν πρέπει να παραλείψει να βιώσει!

Και μετά τα «σκαθάρια», πίσω στο γήπεδο για να παρακολουθήσουμε τον αγώνα! Οι Άγγλοι αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο και κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα σαν γιορτή. Καντίνες στήνονται περιμετρικά του γηπέδου, κι ο καθένας μπορεί να φάει και φυσικά να πιει μπύρα. Μετά, σιγά σιγά ο καθένας πάει προς τη θύρα που πρέπει, ήρεμα και χωρίς φασαρίες, υπό το άγρυπνο βλέμμα όμως των έφιππων αστυνομικών… Μέσα στο γήπεδο, δεν θα έλεγα ότι η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θερμή. Δεν είχαν πάθος οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ εναντίον της Γουεστ Μπρομ, και σε αυτό έπαιξε φυσικά ρόλο το ότι οι γηπεδούχοι δέχτηκαν γκολ από τους φιλοξενούμενους και τελικά δεν κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή. Ωστόσο, η στιγμή που όλοι οι φίλαθλοι τραγουδούν δυνατά το “You ‘ll never walk alone” με το χέρι στην καρδιά τους, είναι ανατριχιαστική! Εκεί καταλαβαίνεις το πόσο δεμένοι είναι οι οπαδοί με αυτή την ομάδα… Παρόλο το κακό αποτέλεσμα πάντως, το να παρακολουθήσεις μια αγγλική αναμέτρηση είναι σίγουρα μια πολύ όμορφη εμπειρία!

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του αθλητικού μας ταξιδιού. Στο χαρτί, είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν τα συναισθήματα, οι εικόνες και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από αυτό το ταξίδι. Ωστόσο, ελπίζουμε να μπορέσαμε τελικά να σας μεταφέρουμε νοερά μέσα στο Ολντ Τράφορντ και στο Άνφιλντ. Φυσικά, ευχαριστούμε πολύ όλοι μας τον κ. Δάρα, που μας έδωσε τη δυνατότητα να ζήσουμε τρεις υπέροχες μέρες στην πάντα βροχερή Αγγλία!

Tags

Leave a comment

English idioms by theidioms.com